Energielabel woning
Voorlopig energielabel
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is (energieprestatie). In 2015 kregen alle huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel.
Definitief energielabel verplicht
Wordt uw huis opgeleverd, of gaat u het verkopen of verhuren? Dan moet u een definitief energielabel laten registreren. De bepalingsmethode is onlangs gewijzigd. Vanaf 1 januari 2021 moet u het definitieve energielabel door een energieadviseur laten bepalen.
Een erkend energieadviseur woningbouw (EPA-W) beschikt over de volgende certificaten:
- Energieprestatie advisering: BRL9500-01, bijzonder deel ‘Energie-Index voor bestaande woningen en woongebouwen’.
- Maatwerkadvies woningen: BRL9500-02
Let op: Ontbreekt een definitief energielabel bij een transactiemoment, dan riskeert u een boete van € 170,- (natuurlijke personen) of € 340,- (rechtspersonen). De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert de aanwezigheid van een label.
Huurwoningen - maximale huur
Voor huurwoningen onder de liberalisatiegrens (sociale huur grens) wordt met behulp van de Energie-Index het aantal huurpunten voor de woning bepaald, en daarmee de maximale huur.
Uitzondering op de energielabel - plicht
Voor de meeste woningen en utiliteitsgebouwen is een energielabel verplicht. Er zijn enkele uitzonderingen: onder andere kerken, moskeeën en monumenten zijn vrijgesteld. Voor recreatiewoningen zijn er voorwaarden voor vrijstelling.
Meer weten?
Antwoord op de meest gestelde vragen over het energielabel vindt u op de website van energielabel.